Magazin
Tavşan ne yer? Her tavşan kendisi için hangi yiyeceklerin sağlıklı olduğunu ve hangi yiyecekleri yemesi gerektiğini iyi bilir. Beslenme konusunda son derece seçici olan tavşanlar otobur canlılardır. Tavşanlar sık sık beslenirler ve çok yerler. Bu nedenle onları sık sık beslemelisiniz. Evde tavşan beslemeye karar verdiyseniz onlar için geniş bir menü hazırlamanız iyi olacaktır. Tavşanlar genellikle; sebzeler, meyveler, otlar, kır bitkileri, yabani kır otları, yapraklar, kurumuş otlar, tohumlar ve tahıllarla beslenmeyi severler. Ancak her besin onlar için faydalı değildir. Bazı besinler onların sindirim sistemlerine zarar verebilir ve hatta bu besinler zehirlenmeye bile yol açabilir. Bazı besinler ise tavşanlar için yararlıdır fakat bu besinlerin de ölçülü olarak verilmesi gerekir. Yani tavşanınıza tavşan yemi dışında verebileceğiniz gıdaları verirken dikkatli ve bilinçli olmanız gerekir.
Tavşanlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Evde tavşan beslemek isteyenler tavşan ne yer sorusundan önce tavşanlar hakkında bilinmesi gerekenleri öğrenmelidir. Buna göre tavşanlar hakkında mutlaka bilinmesi gereken bazı bilgiler şunlardır:
- Tavşanların kesinlikle yıkanmaması gerekir. Tavşanların yıkanması ölümlerine dahi neden olabilmektedir.
- Tavşanlar ani durumlarda kalp krizi geçirebilirler.
- Korku yaşayan bir tavşan felç geçirebilir.
- Tavşanlar olağan dışı bir şey gördüklerinde değişik sesler çıkarırlar ve o yere sabit bir şekilde bakarlar.
- Tavşanlar gece hayvanlarıdır. Yani onlar geceleri aktiftirler, gündüzleri ise vakitlerini uyuyarak geçirirler.
- Gündüz uyuyan tavşanlar akşamüstü uyanırlar ve bu saatlerde beslenmeye başlarlar.
- Tavşanlar için uygun ortam ısısı 15-18 derece arasında olmalıdır.
- Tavşanların yaşadığı ortamın ısısının 10 derecenin altına inmemesi gerekir.
- Tavşanlar sık sık beslenirler ve yine sık dışkılarlar.
- Tavşanlar bir defada 15 yavruya kadar doğurabilirler.
Tavşanlar Nasıl Beslenir?
Tavşan ne yer, tavşanlar nasıl beslenir soruları evde tavşan beslemek isteyenlerin merak ettiği soruların başında yer alıyor. Tavşanlar genellikle bitkilerle beslenirler. Onların beslenmesinde sebze, meyve, tahıl, tohum ve ot gibi birçok besin yer alır. Tavşanınızı beslerken bu saydığımız besinlerden farklı miktarlarda tavşana verebilirsiniz. Otlar, kır bitkileri ve sebzeler sınırsız bir şekilde verilebilir. Ancak tahıllar, tohumlar ve meyveler ölçülü bir şekilde verilmelidir. Ayrıca kereviz, marul, havuç ve lahana gibi sebzeler iyice yıkanarak verilmelidir. Meyveler az miktarda ve sebzeyle beraber verilmelidir. Bunların dışında ağaç dalları ve yapraklar sınırsız bir şekilde verilebilir. Ağaç dalları, tavşanların dişlerinin keskinleşmesi için oldukça önemlidir. Çünkü tavşan ağaç dalları sayesinde dişlerini bileyebilir. Tavşanlara bikri vermeyi düşünüyorsanız bitkileri kökleri ile beraber verebilirsiniz. Bu şekilde tavşan için daha sağlıklı olacaktır.
Tavşanlar, kırlık ve otluk alanlarda yaşamayı sever. Kırlık ve otluk alanlarda yiyebileceği besinlere kolaylıkla ulaşabilirler. Bu nedenle onları bir bahçe içerisinde besleyebilirsiniz. Tavşanların yediği yiyecekler kadar içmesi gereken su da önemlidir. Bu nedenle onların taze suyunu her zaman ulaşabilecekleri bir yere koymalısınız. Tavşanları beslerken kuru ot ve saman verebilirsiniz. Kuru ot ve saman onların sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca bir tavşana asla bakla verilmemelidir. Çünkü bakla onların zehirlenmesine yol açar.
Tavşan ne yer bilindiği üzere tavşanlar sürekli beslenirler. Bu nedenle onların yem kabı her zaman dolu olmalıdır. Tavşanlar geceleri aktif yaşarlar. Gündüz vakitlerini ise uyuyarak geçirirler. Bu nedenle geceleri beslendikleri için mama kapları mutlaka dolu olmalıdır.
Tavşanlar İçin Zararlı Besinler
Bazı besinlerin tavşanlar için çok zararlı olduğunu söylemiştik. Tavşanların sindirim sistemi oldukça hassastır. Ayrıca tavşanlar verilen besinlerin tatlarını ayırt edemez. Bu nedenle ne verirseniz yerler. Bu durumun sonucunda da sindirim sistemleri zarar görebilir ve tavşanlar zarar gördüklerini anlayamaz. Sindiremedikleri gıdalarda ishal sorunu yaşarlar. Tavşanlar için zararlı olan besinler ve tavşanlara verilmemesi gereken gıdalar şunlardır:
- İşlenmiş hazır gıdalar
- Çikolata, cips, şekerli ve tuzlu besinler
- Ekmek
- Pirinç
- Kuruyemiş
- Patates, Bezelye (Nişasta içerdiği için verilmemelidir.)
- Muz (Sindirim zorluğu yaratır)
- Kayısı
- Soğanlı bitkiler Soğan, Sarımsak, Pırasa, Bakla, Avokado (Zehirlenmelere yol açar. )
- Mantar (Tümör oluşumlarına neden olur.)
Tavşanlara ölçülü verilmesi gereken yiyecekler listesinde ise marul ve havuç yer alır. Havuç içerdiği şeker oranı nedeniyle tavşanlara fazla verilmemelidir. Marulun fazla tüketilmesinde ise bağırsak problemleri ortaya çıkar.
Yavru Tavşan Bakımı
Yavru tavşan bakımı yetişkin tavşan bakımına göre daha ve daha zordur. Yavru tavşanların beslenmesinde en önemli besin elbette ki anne sütüdür. Yavru bir tavşan yaklaşık 3-4 hafta kadar anne sütü içer. Yavrular, anne sütünü içerek bağışıklık sistemlerini güçlendirirler ve hastalıklara karşı direnç kazanırlar. Bu nedenle yavru tavşanlar için en önemli besin yine tavşan sütü olmalıdır.
Anne sütünü bırakan yavru tavşanlara farklı gıdalar verilmeye başlanması gerekir. Yavru tavşana yemek verecekseniz düşük nem oranına sahip yiyecekler verebilirsiniz. Çünkü yüksek nem oranı bağırsaklarında zararlı mikroorganizmalar oluşmasına neden olur. Bu nedenle mutlaka düşük nem oranına sahip gıdalar verilmelidir. Yavru tavşanlara en az 3 aylık olmadan meyve ve sebze verilmemelidir. Yavru tavşan 3 aylığını geçtiğinde ise az miktarda meyve sebze verilmeye başlanabilir. Ancak verilen meyve ve sebzeler ezilerek verilmelidir. Yavrular 6-7 aylık olduklarında artık normal tavşan beslenmesine geçebilir.
Kaynak: Cemre
Tavşan Ne Yer? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz