Magazin
Arabalar, hayatı kolaylaştıran en önemli araçlardan biridir. Piyasalarda yer alan çeşit çeşit marka ve modeldeki arabalar ise hem oldukça işlevsel hem de göz alıcıdır. Fakat unutulmamalıdır ki bu araçlar mekanik bileşenlerden oluşur. Dolayısıyla işlevselliklerinin uzun süreli olması için gerekli bakım ve muayenelerinin zamanında yapılması gerekir. Bu noktada fenni muayene, son derece gerekli bir rutin olmalıdır. Sizler için bu yazımızda “Fenni muayene nedir?” gibi muayene hakkında bilmeniz gereken tüm soruları yanıtladık.
İçindekiler
- Fenni Muayene Ne Demek?
- Fenni Muayene Neden Yapılır?
- Fenni Muayene Nerede Yapılır?
- Fenni Muayene Yapılmazsa Ne Olur?
- Fenni Muayene Cezası 2023
- Mevduata Göre Muayenedeki Hafif Kusur Cezaları
- Fenni Muayene Ücreti 2023
- Sıkça Sorulan Sorular
Fenni Muayene Ne Demek?
Fenni muayene, araçların teknik açıdan uygunluğunu tespit etmek amacıyla yapılan bir işlemdir. Bu muayene aracılığıyla araçların trafik güvenliği açısından önemli olan bileşenleri ve parçaları kontrol edilir. Bahsi geçen parçalar şu şekilde sıralanabilir:
- Fren
- Direksiyon
- Süspansiyon
- Lastik
- Far
- Lambalar
- Camlar
- Emisyon kontrolü
Bunlara ek olarak araba fenni muayene, araçların sahip olduğu birçok teknik özelliğinin kontrol edildiği de bir süreçtir. Bu kontroller, bir periyot veya aracın kilometre cinsinden belirli bir limiti aşması durumunda zorunlu hale gelir. Böylelikle düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir. Bu muayene sonucunda aracın kontrol edildiği ve trafikte güvenli bir şekilde kullanılabileceği onaylanır.
Fenni Muayene Neden Yapılır?
Fenni muayene, güvenli trafik için gereklidir.
“Araç muayenesi neden yapılır?” araç sahipleri tarafından sorulan bir sorudur. Muayene, arabalarınızda bulunan herhangi bir parça ya da bileşenle ilgili mekanik, elektronik, donanım, fren sistemleri, lastikler, yönlendirme ve süspansiyon gibi pek çok önemli unsuru içeren kapsamlı bir kontrol sürecidir.
Diğer yandan muayene, aracın uygun kullanım ve bakımına yardımcı olmak için yapılır. Ülke genelinde sürücülerin düzenli bir şekilde fenni muayene yaptırmaları zorunlu kılınmıştır.
Aynı zamanda fenni muayene, sürücülerin araçlarının düzenli olarak kontrol edilmesini sağlar. Böylelikle aracın trafik güvenliğine uygun olduğundan emin olunur. Araç sahiplerine onarılması gereken noktaları göstererek araç için gerekli bakım işlemlerini gerçekleştirmeleri konusunda da yardımcı olur.
Fenni muayene, trafikte seyahat eden tüm araçlar için önemlidir. Araç sahiplerine araçlarının düzenli bakımını yapmaları konusunda hatırlatıcı bir işlev de sunar. Unutulmamalıdır ki bu muayene, trafik kurallarına uygun şekilde ve sorunsuz bir sürüş deneyimi için zorunlu ve yasal zorunluluğu olan bir prosedürdür.
Fenni Muayene Nerede Yapılır?
Araç muayenelerinin önemi kavrandıktan sonra “Fenni muayene nerede yapılır?” sorusu akıllara gelebilir. Fenni muayene işlemleri, TÜVTÜRK tarafından yürütülmektedir. TÜVTÜRK, Türkiye genelinde birçok il ve ilçede araç muayene istasyonları bulundurarak fenni muayene hizmeti vermektedir.
Araç muayene istasyonlarında araçların fren, lastik, ışıklandırma, emisyon kontrolleri, kontak kontrolü, gösterge vb. birçok teknik detayı incelenir. Bu kontroller sonucunda aracın teknik anlamda güvenli ve emniyetli olup olmadığı belirlenebilir.
Fenni muayene, araçların trafiğe çıkması öncesinde ve her yıl belirli periyotlarda yapılması zorunlu olan bir işlemdir. Bu zorunluluk, trafikte güvenliği artırmak amacıyla getirilmiştir. Bu işlemi yaptırmadan önce TÜVTÜRK internet sitesi ya da diğer çağrı merkezlerinden fenni muayene sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Böylece aracınızın muayenesinin gelip gelmediğini öğrenebilirsiniz.
Muayene işlemi için fenni muayene randevu bölümünden sıra alınması gerekmektedir. Randevu almak için TÜVTÜRK web sitesi, çağrı merkezi veya mobil uygulamalar kullanılabilir.
Fenni Muayene Yapılmazsa Ne Olur?
Fenni muayene yapılmadığı takdirde idari cezayla karşılaşabilirsiniz.
Eğer bir araç sahibi fenni muayene yaptırmazsa, birçok sorun ve riskler ortaya çıkabilir. Öncelikle yasal olarak kullanılabilir olmayan araçlarla trafikte seyahat etmek, hem araç sahibi hem de diğer sürücüler ve yayalar için büyük risk oluşturabilir. Kötü frenler, bozuk süspansiyon, yıpranmış lastikler, kötü aydınlatma sistemleri ve diğer eksiklikler, kazaların gerçekleşme olasılığını artırabilir.
Fenni muayene yaptırmayan araç sahipleri, polis veya trafik memurları tarafından çekilme, para cezası ya da hapis cezası gibi yasal sonuçlarla karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca muayenesi yapılmamış araçlar, sigorta şirketleri tarafından da güvence altına alınmaz. Bu durumda araç sahibi, aracı kullanmak istediğinde, yasal olarak sigortalanmamış olacağından, kazalar veya diğer hasarlar için yeterli korumaya sahip olmayacaktır.
Fenni muayene yaptırmamanın çevreye de olumsuz etkileri olabilir. Araçların egzoz emisyonları, insan sağlığına zararlı gazlar ve kimyasal maddeler içerir. Dolayısıyla düzensiz ve kontrolsüz olduğunda, hava kirliliğinin artmasına ve çevrenin zarar görmesine neden olabilir.
Fenni Muayene Cezası 2023
Muayene yaptırmadığınız takdirde karşılaşacağınız ceza yönetmeliklerle belirlenir.
Fenni muayeneler, yasal biz zorunluluk olduğu için uygulanmadığı takdirde araba sahiplerine yaptırım cezaları verilir. 2023 yılında fenni muayene cezaları, araçların periyodik muayene prosedürlerinin usul ve esaslarına uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiğinden dolayı oldukça önemlidir. Muayenesiz trafiğe çıkan araçlara idari para cezası kesilir. Bu para cezası, 2023 yılında 951 TL olarak belirlenmiştir. Ancak bir hafta içerisinde muayene yaptırılırsa, 713 TL olarak ödenir.
Eğer aracınızın muayene gününü geçirirseniz, ödenecek cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Bir gün bile geçmesi halinde yine aynı oranda ek para cezasına çarptırılırsınız. Ek olarak muayenesiz araçlar, trafikten men edilir ve bağlanır. Aracın muayene alanına götürülmesi çekici yardımıyla yapılır. Trafikten menedilen aracı muayenesiz kullanan sürücülere 1979 Türk lirası cezai işlem uygulanır.
“Muayene cezası ne kadar?” yazımızda detayları bulabilirsiniz.
Mevduata Göre Muayenedeki Hafif Kusur Cezaları
Bunlara ek olarak 6552 sayılı kanunun 79 uncu maddesinin uygulamasına dair çıkarılan “Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğe” göre araçların ilk defa trafiğe çıktığı tarihten itibaren 3 yıl içerisinde yapılan muayenelerde olası bir aksaklık durumunda, araç sahiplerine 213 TL ile 426 TL arasında para cezası verilir. Ayrıca, 3 yıl öncesine dayanan araçların muayene işlemlerinde açık radyatör ve çamurluk deliği gibi standartlara aykırı durumlar tespit edilmesi durumunda ise araç sahiplerine 162 TL ile 324 TL arasında para cezası uygulanır.
Araçlardaki emniyet ve güvenlik sistemlerinin en önemli parçalarından biri olan frenler, her yıl yapılan muayene sırasında özel olarak kontrol edilir. Eğer fren sisteminde herhangi bir aksaklık tespit edilirse, araç sahiplerine 228 TL ila 456 TL arasında ceza verilir.
Son olarak araçların egzoz emisyon seviyelerinin de belirli bir düzeyde olması gerekmektedir. Egzoz emisyonu düzeyinin belirtilen sınır değerlerin üzerinde olması halinde araç sahiplerine 324 TL ile 648 TL arası para cezası uygulanır. Bunlar, hafif kusurlar olarak mevduatta yer almaktadır.
Fenni Muayene Ücreti 2023
Araç muayenesi ücretleri, araç türlerine göre değişkenlik göstermektedir. Fenni muayene ücreti, binek araçlarda 1130,44 Türk lirasıdır. Kamyonet muayene ücreti ise 1130,44 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Motosiklet muayene ücreti 575,84 Türk lirası iken ticari araç muayene ücreti 1130,44 Türk lirası olarak araba sahiplerinden temin edilmektedir.
Kaynak: Cemre
Fenni Muayene Nedir? Neden Yapılır? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz