Magazin
Göğüs ucu yarası, emzirme dönemindeki kadınlar tarafından sıkça yaşanan sorunlardan biridir. Bebeğin doğru emzirme pozisyonunda tutulmamasından kaynaklanan göğüs ucu yaraları bir süre sonra enfeksiyona açık hale gelebileceği gibi kanama yapabilir. Acılı bir hal alan bu yaraların giderilmesinde en etkili tedavi yöntemi bebeğin memeyi doğru bir şekilde kavramasını sağlamaktır. Başlarda sızlama şeklinde görülen bu yaraların giderilebilmesi için göğüs ucu yarası kremi gibi yöntemler uygulanabilmektedir.
Göğüs Ucu Yarasına Ne İyi Gelir?
1.Zeytinyağı
Zeytinyağı içerisindeki C vitamini sayesinde ciltte oluşan yaraların kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır. Göğüs ucu yarasının tedavisi için her emzirmeden sonra göğse tamamen doğal olan zeytinyağı sürülmelidir. Doğal olan zeytinyağı bebeğin vücuduna zarar vermeyeceğinden dolayı anneler tarafından güvenle tercih edilebilir.
2. Anne Sütü
Anne sütünün içerisinde bulunan yağ özleri deriyi besleyerek yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Göğüs yarasına ne iyi gelir, en doğal yöntem nedir diyenler için anne sütü ilk seçenektir. Özellikle bebeğin ilk 30-40 günlük emme sürecinde göğüs yarasının tedavisinde anne sütü kullanılması bebeğin memeyi bırakmasını önleyecektir. Anne sütü göğüs ucunu beslerken bebeğin emmeye daha istekli olmasını da sağlar. Her emzirme öncesinde ve sonrasında anne sütü göğüs ucuna sürülebilir.
Göğüs ucu yarasını geçirmek için göğüs temizliğine dikkat edilmelidir. Göğüs ucu ılık suya batırılmış pamukla silinmeli ve nemli bırakılmamalıdır.
3. Kantaron Yağı
Göğüs ucundaki yaralar için kantaron yağı hızlı bir iyileştirici olacaktır. Cildin kısa sürede kendisini toparlamasını sağlayan kantaron yağı acı hissini azaltarak meme ucunu dezenfekte etmektedir.
Emziren annelerin kantaron yağı kullanırken göğüs ucunu emzirme öncesinde temizlemesi gerekir. Çünkü kantaron yağı anne sütünden farklı bir tada sahiptir. Bebek bu tadı aldığında emmeyi reddedebilir.
4. Tahin Yağı
Tahin yağının içerisinde yüksek miktarda çinko bulunmaktadır. Çinko ise cildin kendini yenilemesine yardım eden kolajen maddesinin aktif hale gelmesini sağlamaktadır. Tahin yağının göğüs ucuna sürülmesi ile kısa sürede yara olan bölge toparlanacaktır.
5. Bal Mumu Kremi
Aktarlardan kolaylıkla bulunabilecek olan bal mumu kremi göğüs ucu yaralarını 1-2 gün içerisinde ortadan kaldırabilmektedir. Bal mumu kremi bebeğin emmesinden sonra temizlenen göğüs ucuna uygulanmalıdır. Yeni emzirme zamanında ise göğüs ucu temizlenerek bebeğin bal mumu tadı alması önlenmelidir.
6. Hayvansal Yağlar
Göğüs ucu yarasının giderilmesinde hayvansal yağlar cildi dıştan sararak besleyecektir. Tavuk suyunun üzerinde biriken yağlar ya da hafif ateşte kavrulmuş kuyruk yağları soğutularak göğüs ucuna koyulabilir. Bu yağlar vazelinle hemen hemen aynı etkiye sahiptir.
7. Sutyen Kullanımı
Emzirme döneminde yaşana göğüs ucu acısını azaltmak için gevşek sutyenler kullanılmalıdır. Eğer sutyen kullanımı göğüste ağrıya neden oluyorsa hiç kullanılmayabilir. Göğüs uçları mümkün olduğunca nemden uzak tutulmalı ve emzirmeden sonra kuruması için açık bırakılmalıdır.
8. Göğüs Ucu Yarası Kremi
Göğüs uçlarında oluşan yaralar için doktorlar tarafından Lansinoh, Garmastan Pomad, Hametan, Vazelin, Trosyd, Fito gibi kremler tavsiye edilebilmektedir. Bu kremlerin bazıları kortizon içermesinden dolayı bebek emmeden önce göğüsten temizlenmesi gerekir. Her cilde farklı krem kullanmak gerekebilir. Bu yüzden doktor kontrolünde kullanılmasında fayda vardır.
Göğüs Ucu Yarasında Yapılmaması Gerekenler
- Göğüs ucu yarası cildin hassaslaşması ile oluşur. Kolaylıkla enfeksiyon oluşabilen bu yaralara salça sürmek, soğan koymak gibi yöntemler kullanılmamalıdır. Çünkü bu besinler göğsün daha fazla acımasına neden olacaktır.
- Göğüs ucu yarası tedavi edilirken göğüs temizliği sık sık yapılmalıdır. Temizlenmeden sürülen her ürün göğüs ucundaki yaranın daha da ilerlemesine neden olur.
- Bebekler anne sütünün kokusunu alamadıklarında memeyi reddedebilmektedir. Bu durumu önlemek için emzirme zamanları dışında göğüs ucu yarası tedavi edilmelidir.
Kaynak: Cemre
Göğüs Ucu Yarası Nasıl Geçer? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz