Magazin
Hacamat Bölgeleri Ve Faydaları – Halk arasında ‘kupa tedavisi’ olarak da tanımlanan hacamat; deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan toksik kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemidir. Deriye küçük ve yüzeysel kesikler atılması sonrasında kesik bölgeler kupa ile kapatılarak kanın vücuttan dışarı atılması sağlanmaktadır. Hacamat, uzun yıllardır özellikle ağrı tedavisinde uygulanan geleneksel bir yöntemdir. En sık kullanılan hacamat bölgeleri
- Kafa arkası
- Kürek kemiklerinin ortası
- Boyun
- Kulak arkası
- Omuz
- Bel
- Kuyruk sokumu
- Baldır olarak sıralanabilir.
Hacamat tekniğinin ve tedavisinin alanında uzman ve tecrübeli hekimler tarafından uygulanması gerekmektedir. İçeriği oldukça geniş olan uygulama ile ilgili yazımızda hacamat bölgeleri ve faydaları konularını sizler için hazırladık.
Hacamat Vücutta Nerelere Yapılır?
Çok uzun yıllardan beri hastalıkların tanı ve tedavisinde uygulanan bir yöntem olan hacamat takriben vücutta 40 bölgeye yapılabilir. Hacamat uygulanabilen her bir nokta veya noktalar grubu farklı bir hastalığın tedavisinde kullanılır. Deriye kesi atıp kupa basılarak yapılan hacamat vücutta nerelere yapılır? Söz konusu hacamat bölgelerini ve uygulamanın nelere iyi geldiğini şöyle açıklayabiliriz:
- Omuz ve göğüs bölgesi: Yüksek tansiyon, baş ağrısı, baş dönmesi, akciğer hastalıkları, saç dökülmesi, kepek, kireçlenme, boyun fıtığı, hormon dengesizliği, kol ve omuz ağrıları tedavileri için seçilir.
- Bel bölgesi: Bel ağrısı, idrar kaçırma, böbrek ve üreme organı hastalıkları ve bel fıtığı tedavisi için uygulanır.
- Kafa arkası: Kulak ağrısı, ruhsal ve psikolojik bozukluklar, baş ağrısı, baş dönmesi, ağız içi yaralar, kafa derisindeki egzama ve sedef, saç dökülmesi, diş eti hastalıkları, göz-göz kapağı ve burun hastalıkları tedavileri için tercih edilir.
- Boyun: Ağız kokusu, gözdeki arpacık, ödem, diş ve diş eti hastalıkları, lenf bezi ve tiroid hastalıkları için hacamat uygulanır.
- Kürek kemikleri altı: Bel ağrısı ve fıtığı, mide-dalak ve karaciğer hastalıkları ile karın ağrısına iyi geldiği bilinmektedir.
- Kürek kemikleri arası: Kalp, pankreas, akciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir.
- Kulak altı: Baş ağrısı, kulak-burun-boğaz hastalıkları, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, baş titremesi, ön ve köpek dişleri tedavisi için tercih edilen noktadır.
- Ayak bileği dış kısmı: Gut ve fil hastalığı, siyatik ve varis için bu bölgeye hacamat yapılabilir.
- Ayak bileği iç kısmı: Basur ve adet düzensizliği için tercih edilir.
- Baldırlar: İdrar yolları ve böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon, sedef ve fil hastalığı, baldır ve ayak ağrıları tedavisi için uygulanabilir.
- Dizlerin iç ve dış kısımları: Diz ağrısı, diz hastalıkları, varis, adet düzensizliği, basur, ayak yaraları, böbrek-mide-karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına yönelik yapılabilir.
- Kuyruk sokumu: Fil hastalığı, basur, adet düzensizliği ve prostat tedavisi için tercih edilir.
Hacamatın yapıldığı bölgelerden sonra bir de hacamat hangi bölgelere yapılmaz diye sormak lazım. Bıngıldak denilen kafanın üst bölgesinde ve ense çukurunda hacamat yapılması sakıncalıdır. Bu noktalarda yapılan her müdahale akıl hastalıklarına ya da zihinsel problemlere yol açabilir. Tetik noktası doğru tespit edilmediği zaman kas ve eklemlerde ciddi bir komplikasyonlar gerçekleşebilir.
Hacamatın Faydaları
Hacamat vücutta her türlü kanla alakalı rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı tedavi yöntemidir. Kılcal damarlardaki birikintiler kanın sıkışıp daraldığı, yapışkan maddelerin takıldığı filtrelerdir. Sağlıksız kanın kılcal damarlarda toplanmasıyla oluşan ödemler, cilde kesi atılarak atılır. Tıkanıklar açılıp birikintiler boşaltılır. Kanın tazelenmesine de fayda sağlar. Sağlıklı bir yaşam için yılda 3-4 kez yapılması uzmanlarca tavsiye edilen hacamatın faydaları şöyle sıralanabilir:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kanda birikmiş toksinlerin arındırılmasını sağlar.
- Ödem attırır.
- Beyin fonksiyonlarını canlandırır.
- Ağrıları giderir.
- Kan üretiminde görevli organları uyarır.
- İleride oluşabilecek hastalıkları önler.
- Bel, eklem ağrıları, boyun fıtığı, kalp hastalıkları, karaciğer, psikolojik hastalıkların ve bunun gibi tüm kronik hastalıkların tedavisinde yararlanılır.
- Gözün görme kabiliyetini artırır.
- Dikkat eksikliği olanlar ve unutkanlık sorunu yaşayanlar, okuduğunu zor anlayanlar ve baş ağrısı şikâyeti olanlar için kafadan hacamat çok faydalıdır.
- Metabolizmayı düzenler.
Bunların yanı sıra pankreas ve safra kesesi, diş hastalıkları, KBB hastalıkları, tansiyon ve akciğer hastalıkları, hormon dengesizlikleri, ürolojik problemler, prostat, adet düzenlikleri, sedef ve böbrek hastalıklarının tedavisinde hacamat uygulanabilmektedir.
Hacamat Kimlere Yapılmaz
Hacamat faydaları saymakla bitmese de yapılması sakıncalı olan kişiler ve hastalıklar da mevcuttur. Hacamat kimlere yapılmaz diye sorduğumuzda uzmanlar,
- Aşırı kansızlık problemi yaşayan
- Pıhtılaşma sorunu olan
- HIV gibi virüsler taşıyan
- Kalp yetmezliği olan
- Kalbinde pil olan
- Tansiyonu çok düşük olan
- Kemoterapi gören
- Organ nakli geçirmiş kişiler ile hamile, aşırı yaşlı, çok zayıf ve regl dönemindeki kişilere uygulanmasının doğru olmadığını belirtmektedir.
Uzmanlar ayrıca çok hassas ve korkan kişilerde de hacamat yaptırmaması konusunda uyarmaktadır. Hacamat uygulamasında amaç birikmiş toksinleri vücuttan uzaklaştırmaktır. Ayın belirli zamanlarında yapılması önemlidir. Çünkü dünyanın uydusu ayın çekim gücü ile toksinlerin vücudumuzun yüzeyine yakın olduğu düşünülmektedir. Hacamat uygulamasının süresi yaklaşık10-15 dakikadır. Doğru yapılan hacamat ciltte iz bırakmaz. Çünkü deride derin kesikler değil çok yüzeysel çizikler uygulanır.
Kaynak: Cemre
Hacamat Bölgeleri Ve Faydaları Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz