Kan tahlilinde yazan RDW-CV nedir? RDW-CV aralığı kaç olmalı?

RDW-CV ne demek? Kırmızı kan hücrelerinin arasındaki boyut ve hacim farkını incelemek için RDW testleri kullanılır. RDW-CV testi vücutta üretilen ve olgunlaşma sürecine başlayan kırmızı kan hücrelerini tespit eder. RDW-CV değeri belirlenen kırmızı kan hücrelerinin boyut ve hacimlerine göre risk taşıyan ve yol açabilecek çeşitli hastalıklara karşı da teşhis koymaya yardımcı olur. RDW-CV yüksekliği nedir? Verdiğiniz kan tahlili sonuçlarında RDW-CV yüksek olması kırmızı kan hücreleri arasındaki boyut ve hacim farkının fazla olduğu anlamına gelir. RDW-CV birçok nedenle ortaya çıkabilir. RDW-CV değerlerindeki anormallikler genellikle benzer belirtiler ile kendini gösterir. RDW-SD belirtileri ile benzerlik gösteren RDW-CV yüksekliği belirtileri yaygın olarak halsizlik ve unutkanlık ile karşımıza çıkıyor. Diğer RDW-CV belirtileri nelerdir?

İlginizi çekebilir: Kan tahlilinde yazan P-LCR nedir? P-LCR aralığı kaç olmalı?

RDW-CV yüksekliği nedir?

RDW-CV nedir?

İnsan vücudu sürekli olarak yeni kırmızı kan hücreleri üretir ve aynı şekilde bu üretilen kan hücrelerini uzaklaştırır. Bu sayede kan yenilenme döngüsü sağlanmış olur. Üretilen bu kırmızı kan hücrelerinin boyutları, boyutları arasındaki farkları ve hacimleri önemlidir. Kırmızı kan hücrelerinin arasındaki boyut ve hacim farkını incelemek için RDW testleri kullanılır. RDW-CV testi vücutta üretilen ve olgunlaşma sürecine başlayan kırmızı kan hücrelerini tespit eder. Hem olgunlaşmamış hem de olgunlaşmış kırmızı kan hücrelerinin kontrol edilmesi için en uygun testtir. Genellikle RDW-SD testi ile birlikte değerlendirilir. Alınan kan tahlili örneği laboratuvarlara gönderilerek analiz edilir. Anemi hastalığının tanısı için önemli bir rol oynayan RDW-CV değeri belirlenen kırmızı kan hücrelerinin boyut ve hacimlerine göre risk taşıyan ve yol açabilecek çeşitli hastalıklara karşı da teşhis koymaya yardımcı olur. RDW-CV ne demek? Hemogram yani tam kan sayımı testinin içerisinde yer alan RDW-CV açılımı Red Cell Distribution Width- Coefficient of Variation şeklindedir. RDW-CV anlamı ise Eritrosit (kırmızı kan hücresi) Dağılım Aralığı- Varyasyon Katsayısı'dır. RDW-SD testinde değer aralığı olarak verilen sayılar RDW-CV testinde yüzde olarak gösterilir. RDW-CV tanı için tek başına yeterli değildir. MCV ve RDW-SD değer aralığı ile birlikte değerlendirilmelidir. RDW-CV değeri yüksekliği gibi RDW-CV düşüklüğü de ciddi hastalıkların habercisi olabilir. 

RDW-CV değeri kaç olmalı?

Farklı şikayetlerle başvurduğunuz uzman sizden istediği kan tahlilleri ile tanı koyabilir. Verdiğiniz kan örnekleri laboratuvarlara gönderilir ve analiz cihazları ile değerler hesaplanarak tespit edilir. Laboratuvarlarda kullanılan cihazlara göre değer aralıkları farklılık gösterebilir. Ancak bu sonuçlar tanı koymayı yanıltacak düzeyde farklılıklar değildir. RDW-CV değerleri kadın ve erkeklerde farklıdır. RDW-CV testi RDW-SD testi ile birlikte yapılır ve birlikte değerlendirilir. Peki RDW-CV normal değeri nedir? Ne kadar değişiklikler görülse de ortalama olarak RDW-CV değeri kadınlarda; 11,9 - 14,5 iken, RDW-CV değeri erkeklerde; 11,8 - 14,6 şeklinde seyreder. RDW-CV değeri sadece cinsiyete göre değişiklik göstermez. RDW-CV değerleri hamilelik döneminde artış veya düşüler görülebilir. Hamileliğin ilk dönemlerinde normal seyretmesi beklenen RDW-CV kan değerilerinde hamileliğin son aylarında gözle görülür bir artış yaşanır. Bunun sebebi de hamilelik döneminin son aylarında kemik iliği aktivasyonunun artmasıdır. Bu yükselişin doktor takibinde uygun ilaçlar ile normal seviyelere getirilmesi gerekir. RDW-CV düşüklüğü yaşayan hamilelerin bebeklerinde büyüme geriliği riski oldukça fazladır. Aynı şekilde RDW-CV yüksekliği sorunu ile karşı karşıya kalan gebe annelerin bebekleri kemik iliği veya karaciğere bağlı hastalıklara karşı hastalıklara karşı risk grubuna dahildirler. Bebek ve çocukların gelişimi için düzenli kan testlerinin yapılması gerekir. Özellikle yeni doğan bebeklerde RDW-CV değerleri yetişkinlere göre farklıdır. Doğduktan sonra ilk altı ay içinde verilen RDW-CV değerleri 14,9 - 18,7 aralığındayken 6 aydan sonraki dönemlerde verilen RDW-CV kan değeri 11,6 - 14,6 aralığında seyreder.

RDW-CV yüksekliği neden olur?

RDW-CV yüksekliği nedir?

Verdiğiniz kan tahlili sonuçlarında RDW-CV yüksek olması kırmızı kan hücreleri arasındaki boyut ve hacim farkının fazla olduğu anlamına gelir. RDW-CV birçok nedenle ortaya çıkabilir. Ancak RDW-CV yüksekliği daha çok kemoterapi gören kişilerde görülür. Hastanelerin dahiliye bölümlerine başvurduğunuzda RDW kan değerlerinize bakıtmanız mümkün. Sonuçları yüksek bulan uzman sizin için uygun bir tedavi yöntemi belirleyerek tavsiyelerde bulunacaktır. Ancak bu süreçte alerjik durum ve hastalık öyküsünü uzman ile doğru bir şekilde paylaşmayı ihmal etmemelisiniz. Doktorlar öncelikle bu yükselişin nedeni bularak bunu tedavi ederler. Daha sonrasında RDW-CV yüksekliği tedavisi uygulanmaya başlanır. İlaç tedaviye rağmen çözülemeyen RDW-CV yüksekliği kanın temizlenmesi ile  tedavi edilmesi gerektirebilir. Normal değerlerde seyreden RDW-CV, kanın organlara ulaşarak oksijenlendiği ve görevlerini düzenli şekilde yerine getirdiği anlamına gelir. Bu yüzden RDW-CV değerlerinin normal seviyelerde seyretmesi önemlidir. Tedavi edilmeyen RDW-CV yüksekliği belirti ve şikayetlerde artış görülür ve günlük yaşamı etkileyecek düzeye gelebilir. Bir süre sonra hücreler hasar görmeye başlar ve hücre üretimi durur. İlerlemiş RDW-CV yüksekliği ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. 

RDW-CV yüksekliği belirtileri nelerdir?

RDW-CV değerlerindeki anormallikler genellikle benzer belirtiler ile kendini gösterir. RDW-SD belirtileri ile benzerlik gösteren RDW-CV yüksekliği belirtileri yaygın olarak halsizlik ve unutkanlık ile karşımıza çıkıyor. Belirtilen şikayetler ve kan değerleri ile tam anlamıyla tanı koymak mümkün olmadığından MCV testi ile birlikte değerlendirilmelidir. Bu şikayetler dışında RDW-CV yüksekliği nasıl anlaşılır diye soruyorsanız, aşağıdaki belirtilerden en az üçü sizde varsa bir dahiliye uzmanına başvurmanızda fayda var.

  • Saç dökülmesi
  • Tırnak kırılması
  • Baş dönmesi
  • El ve ayaklarda uyuşma ve soğukluk  
  • Kalp çarpıntısı
  • Sarılık 

RDW-CV yüksekliği var olan kronik bir hastalığın belirtilerini de taşıyabilir. Hepimizin başına gelen B12 eksikliği belirtileri ile beznerlik gösterse de aynı şey değildir. RDW-CV yüksekliği vücudunuzda aniden veya uzun süreli seyreden hastalıklaradan dolayı da meydana gelmiş olabilir. 

RDW-CV yüksekliği neden olur?

Hamilelik döneminde oldukça yükselen RDW-CV değerleri anne karnında bebeklerin gelişime ve büyüme geriliklerine neden olabildiği gibi doğum sonrasında da karaciğer yetmezliği ve kemik iliği hastalıklarına zemin oluşturabilir. Ayrıca bunlar dışında birçok hastalık için de risk oluşturur. Hemen hepimizin başına gelebilen ve hatta halsizlik, unutkanlık, saç dökülmesi şikayetiyle uzmanlara başvuran kişilerin %90’ında RDW-CV yüksekliği görülüyor. Çünkü demir vitamini eksikliği de RDW-CV yüksekliğine neden olabiliyor. RDW-CV yüksekliğine neden olan diğer hastalıklar aşağıdaki gibidir.

  • B12 eksikliği
  • Myelodisplastik sendrom (kemik iliği hastalığı)
  • Herediter sferositoz (hücre zarı hasarına bağlı dalak alınması)
  • İmmün hemolitik anemi
  • Folik asit eksikliği
  • Orak hücreli anemi
  • Karaciğer yetmezliği

RDW-CV yüksekliği nasıl düşürülür?

RDW-CV değerleri yüksek çıkan hastalar için uzmanlar doğru tanı konduktan sonra tedavi adımına geçerler. RDW-CV nedenleri dolayısıyla çeşitli şekillerde ve hızda yükselebilir. Bu yüzden uzmanların da tanı ve tedavisi bu şekilde ilerler. RDW-CV değerini düşürmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. RDW-CV yüksekliğine ne iyi gelir? sorunuzun cevabını bu bölümde bulabilirsiniz. Vücutta fazla üretilen RDW-CV bir süre sonra zehir etkisi oluşturabilir. Bu yüzden kanın temizlenmesi ve bağırsakların çalıştırılması ile RDW-CV değerinin düşürülmesi kolaylaştırılabilir. Bu sürece aşağıdaki besinleri tüketerek destek olabilirsiniz.

  • Limon
  • Sarımsak
  • Kekik çayı
  • Kiraz
  • Zerdeçal
  • Kara turp
  • Fesleğen
  • Ekinezya 

RDW-CV düşüklüğü belirtileri

RDW-CV düşüklüğü nedir?

Vücudumuzda farklı sayı ve boyutlarda alyuvarlar yani kırmızı kan hücreleri bulunur. RDW-SD değerleri kırmızı kan hücrelerinin hacmini ölçerken RDW-CV değerleri kırmızı kan hücrelerinin sayı ve boyutlarını değerlendirir. Bu iki testin netliği ve sonuçların doğruluğunu desteklemek için MCV değer aralığı da göz önüne alınarak incelenir. Alınan bir tüp kan örneği ile hemogram testi yapılarak da tüm değerler incelenebilir. Bu test sayesinde alyuvarların boyutları ölçülür ve birbiri ile karşılaştırılır. Alyuvarların arasındaki fark ve sayı farkı azsa RDW-CV düşüklüğü olarak tanımlanır. Kırmızı kan hücrelerinin farklı boyutlarda olmasına anizositoz denir. RDW-CV değeri düşük olması yapılan test sonucuna göre belirlenir. Tanılanan RDW-CV düşüklüğü doğru tedavi yöntemi belirlenerek uygulanmaya başlanır. Doktorlar RDW-CV düşüklüğü tedavisi için genellikle demir ilaçları veya B vitami ilaçları kullanıyor. Ancak RDW-CV aşırı düşük seviyedeyse farklı testler ile tüm değerleri kontrol edilir ve kan takviyesi uygulanabilir. Kandaki RDW-CV değerleri normal seviyelerine ulaşsa da tedavi süreci bir süre daha devam edebilir. Bunun sebebi ise demirin vücutta depolanmasını sağlamak ve tekrar oluşabilecek düşüşleri engellemek içindir. Tedavi sürecinde rutin kan testleri ile hastanın RDW-CV değerleri kontrol edilir ve buna tedaviye yön verilir. RDW-CV eksikliği zamanında tanılanıp tedavi edilmezse kan hücreleri yetersiz kalarak organların görevini yerine getirememesine neden olacaktır. Başta kalp büyümesi olmak üzere karaciğer yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. RDW-CV yetersizliği tedavi edilmediğinde şikayetlerde artışa ve daha sonrasında vücutta kalıcı hasarlara ya da kanserlere yol açabilir.

RDW-CV düşüklüğü belirtileri nelerdir?

RDW-CV değerinin düşmesi kanda bulunan oksijenin azalması anlamına gelir. Aynı zamanda kanda bulunan oksijenin organlara ulaşması zorlaşır. İç organlarımız kanla beslenirler ve bu sayede fonksiyonlarını yerine getirirler. Düşük oksijenli kan ciddi hastalık ve belirtilerine yol açar. Çoğu zaman basit belirtilerle karşımıza çıksa da ilerleyen dönemlerde şiddetlenebilir. Ayrıca RDW-CV düşüklüğü nedenine bağlı olarak belirtiler ve şiddetleri değişebilir. Genellikle halsizlik ile başlayan RDW-CV düşüklüğü depresyon gibi ruhsal sorunlara da yol açabilir.

  • Uzun süreli yorgunluk
  • Solgun ten rengi
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Nefes darlığı
  • Kalp çarpıntısı
  • Baş dönmesi
  • Aşırı uyuma ve uyku hali
  • Kulak çınlaması 
  • Baş dönmesi
  • Kuru cilt ve takiben çatlak 
  • Saç dökülmesi
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma
  • Devamlı ve aşırı üşüme
  • Unutkanlık 
  • Konsantrasyon sorunları

RDW-CV düşüklüğü neden olur?

En başta da dediğimiz gibi sonradan kazanılan hastalıklar veya kronik hastalıklar RDW-CV değerleri düşebilir. En başta anemi yani kansızlık olmak üzere hemen her türlü kan hastalıkları RDW düşüklüğüne neden olabiliyor. İlerleyen RDW-CV düşüklüğü aşağıdaki hastalıklardan dolayı kaynaklıyor olabilir veya bu hastalıklara yol açabilir.

  • B6 vitamin eksikliği
  • Eklem iltihabı
  • Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi
  • Talasemi yani Akdeniz anemisi
  • Hemoglobin E hastalığı
  • Aşırı kan kaybı yaşanması

RDW-CV düşüklüğüne ne iyi gelir?

Tanının doğru konulmasının ardından RDW-CV eksikliği ilaçların yanı sıra dengeli ve yeterli beslenme programları ile kısa sürede tedavi edilebiliyor. Var olan düşüklüğünü tedavi edebileceğiniz gibi aynı sorunun tekrar yaşanmasını da önler. İlaç ile tedavi sürecinize destek olmak için aşağıdaki besinleri tüketmeye özen göstererek 1 ay içerisinde bu şikayetlerden kurtulabilirsiniz. Aşağıdaki besinler sadece RDW-CV değerlerini normalleştirmekle kalmaz aynı zamanda demir, B12 ve folik asit eksikliği içinde büyük faydalar sağlar.

  • Portakal
  • Pekmez
  • Kırmızı et
  • Ciğer, dalak gibi sakatatlar
  • Ceviz, badem, fındık
  • Kuru üzüm ve kuru erik
  • Dut
  • Tavuk ve hindi eti 
  • Somon balığı
  • Brokoli
  • Bezelye
  • Kereviz
  • Nohut
  • Mercimek
  • Kabak
  • Roka
  • Pazı
  • Ispanak

Kaynak: Cemre

Kan tahlilinde yazan RDW-CV nedir? RDW-CV aralığı kaç olmalı? Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum