Kan tahlilinde yazan PDW nedir? PDW aralığı kaç olmalı?

PDW yüksekliği ne demek? Trombosit hücreleri bir diğer adıyla platelerler, kemik iliğinde ilk üretildiklerinde oldukça büyüklerdir. Bu büyük hücreler genç hücreler olarak kabul edilir. Sağlıklı bireylerde bu hücrelerin dağılımı birbirine yakındır. Ancak genç ve yaşlı trombosit hücrelerinin bir arada olduğunda bu PDW yüksekliği anlamına gelir. PDW değerinin yükselmesi, pek çok hastalığın habercisi olabilir. PDW değeri yüksekliği olan kişilerin kanı çok daha hızlı ve fazla miktarda pıhtılaştığı için neden olabileceği PDW yüksekliği belirtileri ve semptomları hayati tehlike taşıyabilir. Normal PDW değeri kaç olmalı?

İlginizi çekebilir: Kan tahlilinde yazan PCT nedir? PCT aralığı kaç olmalı?

PDW ne demek?

PDW nedir?

Kanın yapısında trombosit adında hücreler bulunur. Bu trombosit hücreleri kanın pıhtılaşmasında rol alan hücrelerdir. Diğer kan hücreleri gibi kemik iliğinde üretilen trombosit üretildikten 10 gün sonra dalakta parçalanarak vücuttan atılır. Bu süreçte kemik iliğinde yeni trombosit hücreleri üretilmeye devam eder. İlk üretildiklerinde büyük bir boyuta sahip olan trombosit hücreleri 10 günlük bu süreçte giderek küçülürler.  Sağlıklı bir kişinin trombosit boyutları birbirine yakındır ve aralarındaki mesafe eşittir. Kan tahlillerinde karşılaştığımız PDW testi ise kanda bulunan trombosit hücrelerinin boyutu ve dağılımı hakkında bilgi verir. Trombosit değerlerindeki herhangi bir dengesizlik, çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. PDW ne demek? Trombosit ya da Platelet Dağılım Genişliği anlamına gelen PDW testi ismini Platelet Distribution Width kelimesinin baş harflerinden alır. PDW kan tahlili genellikle pıhtılaşma bozukluklarının olduğu durumlarda yapılsa da genel muayeneler sırasında veya cerrahi işlemlerden önce de uygulanabiliyor. Tam kan sayımı yani hemogram kan tahlili PDW ölçümü için yeterlidir. Kan vermeden önce dikkat edilecek açlık tokluk gibi bir husus olmasa da gebelik veya adet döneminde PDW değerleri düşük çıkacağı için bu dönemlerde PDW testi önerilmez. Aynı zamanda kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa testten önce bırakılması önerilir. Hastadan alınan kan örneği mor kapaklı hemogram tüpüne aktarılıp analiz için laboratuvara gönderilir. Genellikle 24 saat içinde PDW test sonuçları alınabilir.

PDW değeri kaç olmalı?

Genel sağlık taramaları veya bazı hastalıkların araştırılması için kullanılan PDW testi sonuçları testin analiz edildiği laboratuvara göre değişebilir. Ancak her laboratuvar kendi PDW referans değerlerini sonuç raporuna yazar. PDW normal değerleri yetişkin ve sağlıklı bir kişide %44 - %56 arasındadır. Bu yüzde aralık, 0,9 - 14,0 fl PDW değeri ile denktir. PDW değeri anormal olduğunda bu durum uzmanlar için bir sorun teşkil etmediğinden ilave tetkikler ile altta yatan sağlık sorununu teşhis ederler. Tanısı konulan sorunla ilgili tedavi uygulanır. Gebelikte PDW değeri kaç olmalı? Gebeliğin ilk aylarında kandaki trombosit değeri düşük olabilir. Ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bu değerler artar. Kemik iliği gebelik döneminde ürettiği trombosit hücre üretimi sayesinde doğum sırasına oluşabailecek fazla kanamıyı önler. Hamilelikte PDW değerinin referans değerlerinin dışında olması halinde gebe takip edilir ve gerekli durumlarda bebeğe zarar vermeyecek ilaçlar reçete edilir. Bebeklerde PDW değeri genellikle normal seyreder. Bebeklerde PDW değerlerinin anormal seyretmesi kansızlık sorununun habercisi oluyor. 

PDW değer aralığı

PDW düşüklüğü nedir?

Kanda yeterli miktarda trombosit hücresi üretilmiyosa PDW değeri düşük çıkabilir. PDW düşüklüğü kemik iliğinin yeterince trombosit üretimi yapamadığı anlamına gelir. Ayrıca PDW düşüklüğü, trombositler olması gerekenden daha fazla kullanılıp, kısa süre içerisinde vücuttan atıldığında da görülebilir. PDW düşüklüğü tek başına bir sorun teşkil etmez. Ancak PDW düşüklüğüne sebep olan sorunun tespit edilmesi gerekir. Enfeksiyon kaynaklı PDW eksikliği durumunda ilaç tedavisi, kanser kayanaklı PDW eksikliğinde cerrahi müdahale gerekebilir. PDW düşüklüğü tedavisi hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve diğer faktörlere göre planlanır. Tedavi süreci sonunda PDW değerlerinin normale dönmesi beklenir. PDW değeri düşüklüğü ciddi kan kaybına yol açtığı için mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Basit bir yaralanmada dahi kanamanın uzun süre durmaması hayati tehlike oluşturabilir. Ayrıca bu düşüklüğe sebep olan sorun, kanser gibi sürekli ilerleme gösteren bir hastalıksa, tedavinin gecikmesi ya da ihmal edilmesi hastanın iyileşme şansını büyük ölçüde düşürür. 

PDW düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Çocuklarda iştahsızlık, kilo alamama ve benzeri belirtiler görülürse, bir pediatri uzmanına gidilmesi tavsiye edilen PDW düşüklüğü durumu birçok hastalığın habercisi olabilir. Her hastada değişik belirtiler gösteren PDW düşüklüğü belirtileri oldukça çeşitlidir. 

  • İdrar renginde değişiklik 
  • Yüksek ateş
  • Adet kanamasının fazla olması
  • Ciltte morarmalar
  • Diş etlerinde kanama
  • İdrar veya dışkı da kan görülmesi
  • Uzun süre devam eden kanamalar

PDW düşüklüğü neden olur?

PDW düşüklüğü birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bu yüzden gerekli tetkiklerin yapılması ve kaynağı vakit kaybetmeden araştırılmalıdır. Doğru tanı konduktan sonra derhal tedavi süreci başlatılmalıdır. PDW düşüklüğüne sebep olan hastalık ve durumlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Kemik iliğini etkileyen kanser ve hastalık türleri; Lösemi, aplastik anemi
  • Bazı vitamin eksiklikleri; folik asit eksikliği, B12 eksikliği 
  • Virüs kaynaklı enfeksiyon hastalıkları; hepatit, kızamık
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları; lupus (kelebek hastalığı)
  • Radyoterapi ve kemoterapi
  • Gebelik veya adet döneminde olmak
  • Bazı ilaçların yan etki oluşturması; antibiyotik, kan sulandırıcı

PDW düşüklüğüne ne iyi gelir?

PDW düşüklüğü olan kişilerin kanı çok daha yavaş ve az miktarda pıhtılaştığı için tedavileri için uzmanlar kan yoğunlaştırıcı ve pıhtı arttırıcı etkilere sahip ilaçlar kullanmalarını önerir ve uygun ilaçlar reçete eder. Ancak siz de bazı şeylere dikkat ederek bu tedavi sürecine destek olabiirsiniz.

  • Bol su tüketmeye özen gösterin.
  • Kan seyreltici etkiye sahip olan limon ve limon suyu tüketiminden uzak durun.
  • Sarımsak ve turşu tüketimini azaltın.
  • Çeşitli bitki çaylarını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

PDW yüksekliği ne demek?

PDW yüksekliği nedir?

Trombosit hücreleri bir diğer adıyla platelerler, kemik iliğinde il üretildiklerinde oldukça büyüklerdir. Bu büyük hücreler genç hücreler olarak kabul edilir. Genç hücreler yaşlandıkça boyutları küçülür ve 10 günlük serüvenlerinin sonunda vücuttan atılırlar. PDW yüksekliği ne anlama gelir? Sağlıklı bireylerde bu hücrelerin dağılımı birbirine yakındır. Ancak genç ve yaşlı trombosit hücrelerinin bir arada olduğunda bu PDW yüksekliği anlamına gelir. PDW yüksekliği belirli nedenlerden dolayı ortaya çıktığı için öncelikle bu yüksekliğe neden durumların tespit edilip bu yönde bir tedavi planı hazırlanması gerekir. Enfeksiyon ya da kansızlık gibi hastalıklarda çoğunlukla ilaç tedavisi yeterli olsa da bazı kansızlık türlerinde sadece ilaç tedavi yeterli gelmeyebilir, hastanın beslenmesi de yeniden düzenlenmesi gerekebilir. Eğer PDW yüksekliği kanser gibi bir hastalıktan da kaynaklanıyor olabilir. Eğer PDW yüksekliği bu nedenden dolayı meydana geldiyse cerrahi tedaviye ek olarak kemoterapi ve radyoterapi planlanabilir. PDW değerinin yükselmesi, pek çok hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden tam kan sayımı testine ilave olarak kemik iliği biyopsisi gibi tetkikler de uygulanır. 

PDW yüksekliği neden olur?

PDW yüksekliğine sebep olan sorunlar, son derece ciddi hastalıklar olabilir. Meme kanseri gibi kanser türleri, bazı enfeksiyon hastalıkları ve kemik iliğinin fazla çalışması gibi hastalıklar PDW değerini yükselten sorunlardan bazıları olmasının yanı sıra hastanın yaşam kalitesini de büyük ölçüde düşüren bir durumdur. Trombosit dağılım genişliği yüksekliği olan kişilerin kanı çok daha hızlı ve fazla miktarda pıhtılaştığı için tedavi edilmediklerinde emboli yani hayati organlara pıhtı atması tehlikesi yaşanabilir. PDW yüksekliği tedavisi uygulanmadığında kötü huylu tümörler, tüberküloz gibi var olan hastalıklar da ilerleme gösterir. Bu soruna sebep olabilecek diğer hastalık ve sorunlar ise aşağıdaki şekildedir.

  • Bazı kanser türleri; lenfoma, meme kanseri gibi
  • Verem benzeri enfeksiyon hastalıkları
  • Splenektomi yani salağın alınması işlemi
  • Demir eksikliği anemisi
  • Doğum kontrol haplarının kullanımına bağlı oluşan bazı hastalıklar

PDW yüksekliği belirtileri nelerdir?

PDW yüksekliği nedenleri ve bu yüksekliği meydana getiren sorunlardan dolayı kendine özgü belirtiler oluşturur. Hastalarda bu belirtilerden bir ya da birkaçı görülebilir. Hastada görülen belirtiler, hastalığın şiddeti ve ne kadar ilerlediğine bağlı olarak değişiklik gösterdiği gibi genel sağlık durumuna göre de belirtiler değişebilir. Trombosit dağılım genişliği yüksekliğinde görülen belirtilerden bazıları aşağıdaki gibidir. 

  • Yüksek ateş
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Gece terlemeleri
  • Kilo kaybı
  • Solunumda çeşitli problemler

PDW yüksekliği nasıl düşürülür?

PDW yüksekliği olan kişilerin kanı çok daha hızlı ve fazla miktarda pıhtılaştığı için tedavileri için uzmanlar kan sulandırıcı ve pıhtı azaltıcı etkilere sahip ilaçlar kullanmalarını önerir ve uygun ilaçlar reçete eder. Ancak siz de bazı şeylere dikkat ederek bu tedavi sürecine destek olabilirsiniz.

  • Bol su tüketmeye özen gösterin.
  • Kan seyreltici etkiye sahip olan limon ve limon suyu tüketebilirsiniz.
  • Kızılcık, sarımsak ve çeşitli turşuları öğünlerinize ekleyerek bu etkiyi arttırabilirsiniz.
  • Karanfil çayı, papatya çayı, zerdeçal çayı gibi çaylardan da tüketebilirsiniz.

Kaynak: Cemre

Kan tahlilinde yazan PDW nedir? PDW aralığı kaç olmalı? Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum